HTML

Elhantolt történelem. Iliescu, bányászok, kommunista vérszomj

2013.06.14. 09:59 kirasnow

kat1_1.jpgA bejegyzés az alábbi cikk fordítása:

http://adevarul.ro/cultura/istorie/iunie-90-armata-1_51b99ee7c7b855ff5689ad58/index.html#

A június 13-15. közötti eseményekről köztudott, hogy a bányászok bestiális kegyetlenséggel ártatlan bukarestiek százait verték meg. Az archív felvételek bizonyítják, hogy mielőtt a bányászok a fővárosba vonultak volna, a Katonaság volt az, aki elindította az erőszakhullámot: vaktában összefogdosta a Román Televízió székháza előtt járó embereket, köztük nőket, öregeket és gyerekeket, bebörtönözte és megverte őket.

kat4.png

1990 június 13-ának estéjén a Nemzeti Televízió adása hirtelen félbeszakadt. A TV-szignál visszatérésekor Ion Iliescu elnök felhívást intézett minden „jószándékú” emberhez, hogy vonuljanak a televízió székháza elé megvédeni a frissen szerzett demokráciát a huligánok támadásaitól. A felhívás megtette a hatását, bukarestiek százai, sőt vidékiek is, a Román Televízió székházához mentek. Csakhogy a demokrácia védőiből áldozatokká lettek.

kat3.jpg

 A Televízió székháza körül cirkáló katonák azokat börtönözték be, akik Iliescu buzdítására érkeztek, illetve azokat, akik egyszerűen csak arra jártak. A Televízió székházának alagsorába hurcolták, megverték, majd lefilmezték őket, hogy a televízióban mint a Fővárosban dúló huligán akciók elkövetőiként mutassák be.

kat2.jpg

A legjobb példa erre egy férfi, akit a Román Televízió székházának alagsorában tartottak fogva, és azt meséli: „Ploieşti-ről érkeztünk, autókkal, a Fehér Ház (Adminisztratív Palota, Ploieşti és Prahova megye közigazgatási épülete)  elől, az »Enemef« (NMF: Nemzeti Megmentési Front, Frontul Salvării Naţionale, Iliescu által alapított párt) székházától indulva. Szervezetten érkeztünk.” Egy fiatal magyarázatképpen hozzáfűzi: „Azért jöttünk, hogy lássuk, tényleg úgy van-e, ahogy Iliescu elvtárs, Iliescu úr mondta.” Hozzájuk hasonlóan gondolkodott rengeteg kiskorú, köztük óvodások is!

 Az alábbi felvételek a katonaság által, a Nemzeti Megmentési Front védőszárnyai alatt elkövetett atrocitásokat mutatják be. Figyelem, a képek sokkoló tartalmat jelenítenek meg!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://whitemelancholy.blog.hu/api/trackback/id/tr755361004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása